llepa m i f

Definició

Adulador servil.

Era llest i servicial, i com que també tenia molt de llepa, s’havia sabut conquistar l’estimació del patró.

També: llepaire, llepó -ona

Etimologia

De llepar, d’origen incert, potser preromà indoeuropeu. Més mots de la mateixa família són llepada, llepissós, llepat, llepolia i enllepolir.

Usos

  • Pitjor és encara una altra rèmora secular: quan el grup que controla la cultura catalana (solen ser tres o quatre persones, més els llepes que s’hi afegeixen, entre els quals uns quants periodistes, indispensables per tenir altaveus) no hi creu; aleshores exalta mediocritats precisament perquè la gent de valor no brilli.

    Isabel-Clara Simó, Els racons de la memòria (Barcelona: Edicions 62, 2009), pàg. 71
  • Es veu que en família era un home de tracte esquerp i poques paraules, com si aquella temporada al front li hagués assecat els sentiments, però amb la pinta i les tisores a les mans es transformava i dominava tots els registres de la conversa fútil. Parlava amb els clients mirant-los als ulls, a través de la realitat inversa dels miralls, i sabia fer broma i donar-los la raó en tot sense semblar un llepa.

    Jordi Puntí, Maletes perdudes (Barcelona: Empúries, 2009), pàg. 259

Tema de la setmana

Noms formats a partir de la tercera persona del present d’indicatiu per a designar la persona que fa l’acció del verb.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

traficaestafa