hipologia f

Definició

Ciència que s’ocupa i estudia el cavall domèstic, la seva estructura, fisiologia, filogènia, reproducció i cria, incloent la història de la cultura relacionada amb el cavall. També s’anomena ciència hípica.

Com que l’apassionaven els cavalls, va estudiar un mestratge en hipologia.

Etimologia

Del grec híppos, ‘cavall’ (com en hipòdrom o hipopòtam), i -logia, forma sufixada del mot grec lógos, que significa ‘paraula, raó, teoria, tractat’ (ex.: filologia, sexologia, zoologia).

Usos

  • A les set, el clarí despertava els cadets, que corrien als lavabos abans que es llevessin els veterans. Cada matí increpaven els tardaners.
       —Fugiu d’aquí! Foteu el camp, canalla! Gossos rastrejadors!
       Pregaven junts abans d’esmorzar amb te i pa negre. L’ensenyament pràctic comprenia l’equitació, la gimnàstica, l’esgrima, el tir. La part teòrica es revelava encara més ambiciosa. Els futurs oficials del tsar havien d’assimilar la història militar, la balística, la topografia, la hipologia, la mecànica, la química, l’art d’organitzar un setge.

    , Els taxistes del tsar (Barcelona: Empúries, 2007), pàg. 38
  • Almenys ara funciona una Escola de Guerra de la Generalitat de Catalunya; ja era hora. M’hi vaig apuntar ¿és que caldria dir-ho? tot seguit; els vespres arribo a casa cansat de topografia, hipologia, fortificació, tàctica i altres coses que em toca estudiar; l’Escola és a Sarrià, al col·legi dels Escolapis.

    carta a Mercè Figueres, 20.09.1936, dins Cartes a Màrius Torres (Barcelona: Club Editor, 2007), pàg. 42

Tema de la setmana

Potser l’hauríem hagut de començar per aquí, aquesta setmana dedicada a mots equins. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

rossíponi