Definició
Varietat de cavall caracteritzada per la seva petita talla, d’un metre a metre i mig, d’una raça originà ria d’Anglaterra.
Els ponis són animals de cap fi, coll fort i crinera abundant.
Etimologia
De l’anglès pony, mateix significat, i aquest, de l’escocès pown(e)y, potser d’una forma poulney, procedent del francès antic poulenet, diminutiu de poulain, del baix llatà pullamen, -inis, ‘petit d’un animal’, del llatà pullus, ‘cria de qualsevol animal, pollet; rebrot d’una branca vella, reboll’ (mot d’on provenen també poll, pollet i pollastre).
Usos
En aquest lloc sense ombres ni horitzó cadascú parla un idioma diferent i, tanmateix, tothom s’entén. La primera impressió és que ningú no treballa, potser perquè ja no cal. Tots baden, somriuen, es miren els anells, es lamenten o reflexionen com podrien ser les coses si encara hi fossin a temps. Fins ara ningú no me n’ha sabut dir res, de l’A. Quan els ensenyo la fotografia on apareix damunt d’un poni, dos anys abans de l’accident, em feliciten per tenir un fill aixÃ, però ningú no el coneix ni l’ha vist mai. Estic impacient: ara que he escurçat la distà ncia que ens separava, em fa por no trobar-lo.
Sergi Pà mies, «Una fotografia», dins Si menges una llimona sense fer ganyotes (Barcelona: Quaderns Crema, 2006), pà g. 103Ara els toca als grans, cada cosa al seu temps, mainada, primer mireu i apreneu. Només n’hi ha un amb implÃcit permÃs per romandre a la zona reservada als genets: arrapat a la crinera del seu poni robust, sense cap necessitat de sella, el vailet observa qui, de segur, per la cara orgullosa i inicià tica que hi fa, és el seu pare.
Núria Cadenes, Vine al sud! Guia lúdica del PaÃs Valencià (Barcelona: Columna, 2008)
Tema de la setmana
Cavalls