poni m

Definició

Varietat de cavall caracteritzada per la seva petita talla, d’un metre a metre i mig, d’una raça originària d’Anglaterra.

Els ponis són animals de cap fi, coll fort i crinera abundant.

Etimologia

De l’anglès pony, mateix significat, i aquest, de l’escocès pown(e)y, potser d’una forma poulney, procedent del francès antic poulenet, diminutiu de poulain, del baix llatí pullamen, -inis, ‘petit d’un animal’, del llatí pullus, ‘cria de qualsevol animal, pollet; rebrot d’una branca vella, reboll’ (mot d’on provenen també poll, pollet i pollastre).

Usos

  • En aquest lloc sense ombres ni horitzó cadascú parla un idioma diferent i, tanmateix, tothom s’entén. La primera impressió és que ningú no treballa, potser perquè ja no cal. Tots baden, somriuen, es miren els anells, es lamenten o reflexionen com podrien ser les coses si encara hi fossin a temps. Fins ara ningú no me n’ha sabut dir res, de l’A. Quan els ensenyo la fotografia on apareix damunt d’un poni, dos anys abans de l’accident, em feliciten per tenir un fill així, però ningú no el coneix ni l’ha vist mai. Estic impacient: ara que he escurçat la distància que ens separava, em fa por no trobar-lo.

    , «Una fotografia», dins Si menges una llimona sense fer ganyotes (Barcelona: Quaderns Crema, 2006), pàg. 103
  • Ara els toca als grans, cada cosa al seu temps, mainada, primer mireu i apreneu. Només n’hi ha un amb implícit permís per romandre a la zona reservada als genets: arrapat a la crinera del seu poni robust, sense cap necessitat de sella, el vailet observa qui, de segur, per la cara orgullosa i iniciàtica que hi fa, és el seu pare.

    Vine al sud! Guia lúdica del País Valencià (Barcelona: Columna, 2008)

Tema de la setmana

Cavalls

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hipologiasella