haver-n’hi per a tirar el barret al foc

Definició

Dit per a expressar que hom sent una forta contrarietat; haver-hi motiu per a irritar-se molt.

Amb aquesta trepa de sapastres n’hi ha per tirar el barret al foc! Com volen cantar bé si no assagen prou?

N’hi ha per a tirar el barret al foc: se’ns ha espatllat la caldera, ara que comença a fer fred, i el tècnic diu que no podrà venir fins divendres.

També es diu n’hi ha per tirar la barretina (o la gorra) al foc.

Etimologia de barret

Diminutiu del llatí birrus, ‘mena de capa curta’, mot d’origen cèltic, probablement ja existent com a diminutiu en aquesta llengua, birritto, tenint en compte que -itto és sufix de probable origen cèltic.  Vegeu el mot barret.

Usos

  • El lector [de La plaça del Diamant] decidirà que es tracta d’un llibre genial (això els lectors no solen regatejar-ho mai), però que no val la pena de comprar-lo ja que ell no hi entendria res. ¿Quines ganes de comprar un llibre que no has d’entendre? Ningú no compra els Karamàzov en rus, tot i saber que és genial.
       Així, doncs, ens trobem amb el silenci dels nostres enemics (tota la premsa) i amb els elogis ditiràmbics però contraproduents dels nostres amics. N’hi ha per tirar el barret al foc, sinó que ni barret ens queda en l’època trista que ens ha tocat viure.

    Joan Sales, carta a Mercè Rodoreda, 16.09.1963, dins Cartes completes (1960-1983) (Barcelona: Club Editor, 2008), pàg. 182
  • Jo ja en tinc ben bé prou: tiro el barret al foc. Tot té un límit, i passar-lo vol dir perdre’s per sempre. Si la crisi té alguna gràcia (i mira que en té poques!) és que ha posat encara més de manifest que Espanya ens deu diners i ens enganya. A Catalunya paguem més i rebem menys: no hi ha ningú de bona fe que pugui dir que no és veritat.

    Maria Mercè Roca«Magma» (Avui, 18 de febrer del 2011)

Tema de la setmana

Expressions amb foc

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

foc a terraa foc i flama