a foc i flama

Definició

De manera violenta, per la força, de mala manera; a mata-degolla.

Val més que els ho dónes a les bones perquè eixos són uns animals i qualsevol dia vindran i s’ho emportaran a foc i flama i serà pitjor.

«La locució a foc i flama, ben viva i molt usada pels valencians, és una reducció de la més antiga a foc i a flama, emprada pels nostres clàssics. Per a expressar el mateix concepte, també usem la locució a ran i bela». —Eugeni S. Reig, Les nostres paraules (València: Acadèmia Valenciana de la Llengua, 2008)

Usos

  • Com los moros veren lo gran foc e que tot lo castell se cremava, volien-se dar a presó, e jamés lo valerós Rei ho volgué consentir, sinó que tots morissen a foc e a flama; e los qui eixien de fora del castell prestament eren morts o ab llances los feien tornar dins. Així foren morts e cremats aquell dia vint-e-dos mília moros.

    , Tirant lo Blanc, cap. XXV (Com lo Rei ermità donà la batalla als moros e fon vencedor)
  • Lo Rei partí ab tot l’estol de Trípol de Suria, e féu la via de Xipre, e robà tota la costa de Turquia e mès a foc e a flama, que carregaren totes les fustes de molta riquea que presa havien. Com foren en Xipre, ixqueren en la ciutat de Famagosta, e aquí prengueren vitualles e tiraren la volta de Tunis. Aquí lo Rei desembarcà e combateren la ciutat molt estretament.

    Joanot Martorell, Tirant lo Blanc, cap. CXIV (Com Ricard, en presència del rei de França, dix que combatria a Tirant a tota ultrança. E com lo rei de França combaté Trípol de Suria, e aprés robà la costa de Turquia)

Tema de la setmana

expressions amb foc

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

haver-n'hi per a tirar el barret al focfoc i lloc