haver-hi roba estesa

Definició

Haver-hi present algú davant el qual no convé parlar d’alguna cosa; sobretot, haver-hi infants innocents o gent incauta que podria repetir allò que sentís.

Etimologia de roba

Derivat de robar amb el sentit primitiu de ‘botí’, especialitzat després en un dels seus principals components, la ‘roba, els draps de vestir’.

Usos

  • Tothom, a les penyes, a les converses d’amics, en deixa anar una de tant en tant, però la bona criança ens obliga a parlar correctament quan hi ha roba estesa, quan estem davant de persones desconegudes, o persones a qui devem respecte per l’edat, per la posició o per relacions familiars.

    Josep M. de Sagarra, «De les maneres de parlar» (La Publicitat, 3 de desembre del 1922),  reproduït a L’ànima de les coses (Barcelona: Quaderns Crema, 2001)
  • A casa nostra es respirava un ambient saníssim de castedat. Els assumptes sexuals eren exclosos sistemàticament de les converses, com si no existissin; mon pare, que era afectat de contar rondalles verdosenques davant la gent gran, es guardava prou de fer-ho quan hi havia «roba estesa» o «paper blanc», belles expressions per a indicar la presència d’ulls o orelles innocents i escandalitzables.

    Francesc de B. Moll, Els meus primers trenta anys (1903-1934) (Palma: Moll, 1970), pàg. 105

Tema de la setmana

Frases fetes amb ‘hi’

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

sant tornem-hin’hi ha per a llogar-hi cadires