guarda f

Definició

Full que l’enquadernador posa entre el llibre i cadascun dels cartons de la coberta, la meitat del qual s’enganxa a la cara interior del cartó.

Etimologia

De guardar, del germànic wardon, ‘cercar amb els ulls’, derivat de warda, ‘acte de cercar amb els ulls; guàrdia, guarda; talaia’, i aquest, de waron, ‘atendre’.

Usos

  • En molts manuals encara es diu que el primer text en català que conservem és un fragment d’una traducció del Liber iudiciorum («Llibre dels judicis» o «Llibre jutge») feta entre els anys 1180 i 1190. En realitat, conservem dos fragments de dues traduccions diferents (un de la primera meitat del segle XII i l’altre de 1180-1190), que per cert comparteixen un tret: tots dos són fulls de pergamí que avui potser no existirien si no fos que algú els va aprofitar com a guardes de llibres. D’altra banda, cap d’aquests dos fragments del Llibre jutge és realment el nostre primer text en català.

    Albert Branchadell, L’aventura del català. De les «Homilies d’Organyà» al nou Estatut (Barcelona: L’Esfera dels Llibres, 2006), pàg. 33
  • Mirar i llegir La nit i el somni és un regal meravellós per als ulls i l’esperit. Parla de Miró i de la seva obra; de com el pintor és admirat per tothom i del seu món familiar a la Barcelona del final de segle; dels seus amics i col·legues; de com, quan i on pinta Joan Miró. El llibre té, a més de fotos personals i reproduccions de quadres, la coberta, les guardes i el quadre efímer dibuixat a la sorra, pintats expressament per l’artista com a ofrena especial als infants catalans. I Miró ha lliurat a la Fundació pedagògica Artur Martorell l’edició catalana de La nit i el somni, com a donatiu a les nostres escoles.

    Aurora Díaz-Plaja a Serra d’Or, núm. 178 (1974)

Tema de la setmana

Mots llibrers

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

raimainfòlio