Definició
Fer un soroll agut i estrident a causa del fregadís de dues coses.
Hauràs de greixar les frontisses de la porta perquè grinyolen.
Etimologia
Variant de ganyolar, que ho és de ganyir, ‘fer lladrucs aguts i planyívols’, del llatí gannire, mateix significat, segurament per influx d’udolar.
Usos
El meu pare diu que li sembla mentida haver-se fet tan gran, però que ho ha d’acceptar quan s’adona —i això és el que més el sorprèn— que té uns fills tan vells.
Josep M. Espinàs, Una vida articulada (Barcelona: La Campana, 2013), pàg. 221
L’humor és un bon oli perquè no grinyoli massa el mecanisme del pas dels anys. No recordo a quin personatge —em sembla que era madrileny— li van preguntar una vegada quants anys tenia, i va contestar: «Miri, abans en tenia vuitanta, però com que tot s’ha apujat ara resulta que en tinc vuitanta-cinc. Però li asseguro que quan tot això es normalitzi ningú no em traurà dels meus vuitanta». (1991)Al fons hi ha un armariet baixet, de fusta sòlida, només un petit medalló a cada full. La clau és al pany, i el pany funciona fàcilment, sense grinyolar. Quan era petit l’havia obert un parell de vegades, en complicitat amb l’Andreu, escapant-se de la vigilància dels pares.
Josep M. Espinàs, Un racó de paraigua (Barcelona: La Campana, 1998), pàg. 116
Tema de la setmana
Josep Maria Espinàs fa 90 anys: mots i passatges trets d’Una vida articulada, un recull dels seus articles al llarg de quatre dècades
A Elna, diem: “ganyidar”. I per a nosaltres, un “grinyol” és un “ganyit”.
Tot i que derivat de la descripció etimològica del mot d’avui, volia aprofitar l’avinentesa per exposar que en pallarès de “ganyolar” en diem “nyapir” http://www.ribagorcaparla.cat/dictionary/nyapir-%C2%B7/
Diem també: “gemegar”. Ganyit, gemec, un sac de gemecs.
“qui gemega ja rebut”.