gobelet m

Definició

Vas més ample de la boca que del fons, sense peu, de llauna, coure o altre material no transparent, emprat en jocs de mans, per a tirar els daus, etc.

Agita el gobelet i llança els daus.

Etimologia

Del francès gobelet, i aquest, de l’occità antic gobel, probablement derivat del gal·loromànic gob, ‘bec, boca’, que representa el gàl·lic gobbo, mateix significat.

Usos

  • El primer truc que vaig comprar a Bucheli era el joc dels gobelets, el més antic de la història de la màgia. Em van fascinar les boletes que passaven inexplicablement de l’un gobelet a l’altre canviant de color.

    Joan Brossa, «Espurna biogràfica», text publicat originàriament al Diari de Barcelona el 15 de març del 1990, recollit a Joan Brossa. A partir del silenci. Antologia polimòrfica, a cura de Glòria Bordons (Barcelona: Galàxia Gutenberg, 2001), pàg. 303
  • Encara avui dia, els faquirs de l’Índia practiquen el mateix sistema que els màgics dels faraons per a convertir un pal en una serpent i viceversa. Moisès també devia haver après aquest truc dels egipcis… A la literatura grega hi ha referències del «joc dels gobelets». Aquest joc, que consisteix a fer passar un seguit de boles d’un gobelet a l’altre per acabar mudant-les de color i de mida, és el truc més primitiu que es coneix. Antigament, dels prestidigitadors en deien «jugadors de gobelets». Cada artista tenia els seus passos particulars que el diferenciaven.

    Joan Brossa, Anafil: textos esparsos (1971-1986)

Tema de la setmana

Demà fa 100 anys del naixement de Joan Brossa

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “gobelet”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fer la contra a algútocar