gimcana f

Definició

Cursa o joc durant el qual els participants han de superar una sèrie de proves, dificultats, entrebancs, etc. Originalment fa referència a una competició automobilística d’habilitat.

Etimologia

De l’anglès gymkhana, combinació de l’anglès gym(nastics), ‘gimnàstica’, i l’hindi (gend)khana, ‘sala de joc de pilota’, compost del preari gendu, ‘pilota’, i el persa khane, ‘casa’.

Usos

  • Hi voldria passar el mínim temps possible, al pàrquing, però cada cop n’hi passo més, fent maniobres en l’obscuritat. El cotxe ha anat creixent, perquè a casa som més, i la plaça s’ha anat empetitint, perquè s’encareix el sòl i aprofiten més raconets. El passeig subterrani és una gimcana per a pilots experts, esquivant cotxes aparcats en diagonal al racó on abans encaraves per enfilar la baixada. Entrar a la plaça assignada és una odissea. No ratllar el cotxe seria per a aspirants a matrícula, a això ja hi he renunciat.

    , «Arramba’t més» (Avui, 20 de juny del 2007)
  • Els més de 30 nois i noies de l’institut que van participar en aquesta activitat van fer una classe magistral sobre el déu de la Medicina, l’Esculapi. Els joves professors van parlar de temples, mitologia i simbologia. Després, van fer una gimcana en què el déu grec havia de curar les malalties que contreien els òrgans del cos humà —cada grup d’alumnes era un òrgan— a partir de diverses proves.

    Mar Vicente, «Canvi de papers» (El Punt, 11 de maig del 2008)

Tema de la setmana

Manlleus viatgers. Recordeu que ‘Cada dia un mot’ i Minimàlia tanquen la paradeta fins al setembre… Bones vacances!

(Si no feu vacances i ens trobeu a faltar, sempre podeu passar l’agost furgant pels arxius de RodaMots: alfabètic, cronològic, per autors citats i de continguts addicionals. Entreteniment garantit!)

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

baluardpoliorcètic -a