galió m

Definició

Vaixell de càrrega o de guerra, gros, alterós, sense rems, amb tres o quatre pals de veles generalment quadres, propi dels segles XV, XVI i XVII.
   Els galions foren els vaixells que, navegant en combois, generalment duien cap a la corona de Castella els carregaments de metalls preciosos que hom extreia d’Amèrica.

Etimologia

Antigament galeó, derivat de galea, ‘galera’, del grec bizantí galéa ‘mostel; mena de peix molt àgil’.

Usos

  • Veu venir un galió
    tot vora a terra,
    en veu venir un mariner
    que una nau mena.
    —Mariner, bon mariner,
    que en porteu seda?
    —Pugeu a dalt de la nau,
    triareu d’ella.

    «El mariner», cançó popular catalana [al disc Els nostres estàndards, de Carme Canela i Lluís Vidal Trio (ContraBaix/Karonte, 2006)]
  • El vaixell Vasa es va enfonsar a penes eixir de les drassanes: per ser massa potent, massa alt, massa gran, massa superb, massa pintat de figures de colors. Exactament tres segles més tard el van traure de l’aigua, i ha costat trenta anys de restaurar: la popa és alta com un edifici de cinc o sis pisos, i poques coses en la vida m’han fet sentir la petitesa del meu país, país valencià o país català, sense reis barrocs propis i sense orgullosos galions nacionals.

    Joan F. Mira, «Suecs, 2» (El Temps, 5 de novembre del 2002)

Tema de la setmana

Embarcacions

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

xabectèquina