fosser -a m i f

Definició

Persona que té per ofici cavar les fosses en un cementiri per a enterrar-hi els morts.

Dos refranys amb fosser: «Tos de gener alegra el fosser», «Al gener, hi perd el metge i hi guanya el fosser».

Etimologia

Del llatí fossa, ‘excavació; fossa; tomba’, participi de fodere, ‘cavar’.

Usos

  • I, després de reposar una parell d’hores a casa seva i, abans de reprendre la feina, va passar pel cementiri. El fosser, que hi feinejava, va esser molt amable amb ell, però en Mateu no pogué evitar la sensació que «el jardiner del cementiri» (com s’estimava més que l’anomenessin) trobava estrany que, de tots aquells dies, no hagués anat a visitar la tomba.

    Miquel Adrover, Els voltors (Campos: Roig i Montserrat, 2004), pàg. 149
  • Em digué que no sabia res de la clau, que mai no l’havia tinguda. M’aconsellà d’adreçar-me a un home que concentrava en la seva persona els càrrecs més importants de la parròquia: era carter, fosser, sagristà, campaner, vigilant nocturn i guàrdia diürn. Tots els esforços que vaig fer per trobar-lo resultaren inútils. Sobre el lloc en què podria trobar-se, els parers divergiren. Versemblantment, havia anat a portar uns sacs de blat al molí. Total: la clau del fossar resultà introbable. I és que, en aquests pobles, els cementiris tenen a penes una vaga existència administrativa. Són considerats necessaris, indispensables, però no interessen absolutament a ningú. Són cementiris abandonats, oblidats, morts.

    Josep Pla, El carrer Estret (1951), capítol XXI

Tema de la setmana

Mots, passatges i frases entorn de la mort

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tal·là-tal·lerarèquiem