forfollar v

Definició

1  Remenar amb la mà un conjunt de coses per apreciar-ne el nombre, agafar-ne, triar-ne, alguna o algunes, etc.

No forfollis la bossa: ja te la donaré jo, la xocolata.

Què forfolles a la calaixera?

2  Moure una clau, un ferro, dins un pany, un mecanisme, per obrir-lo, per fer-lo anar, etc.
També: forfollejar

Etimologia

D’origen expressiu.

Usos

  • Es va repenjar en un cotxe. Va forfollar a la bossa i en va treure una ampolleta de plàstic granulat rosa, de colònia. Se la va dur al nas un momentet i va aspirar. Va provar d’escatir-ne les olors volàtils per separat. Va parpellejar.

    , Feli, esthéticienne (Barcelona: Destino, 2002), pàg. 15
  • Els Canuts no entenen res. El prior tampoc. L’oncle Joan forfolla en la petita motxilla que el nebot du penjada a l’espatlla. N’extreu un petit paquet i torna adelerat cap als bancs encastats a l’altre extrem de la sala. Et porto un regal. L’oncle Canut riu sense esforç. Mou només mitja cara. El prior i el nebot també somriuen. S’acosten als dos germans i observen com tres mans es posen a desembolicar el paquet.

    Mon oncle (Barcelona: Proa, 1996)

Tema de la setmana

Falsos amics o paraules semblants que no signifiquen el mateix en català i en castellà. Forfollar es tradueix en castellà per «revolver, hurgar, rebuscar»; l’equivalent en català del castellà farfullar seria «balbucejar, embarbussar-se». 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

colgarespatlla