Definició
Licor d’alta graduació alcohòlica, tònic i digestiu, fet amb diferents substàncies vegetals (àloes, ruibarbre, genciana, quina, etc.), macerades i diluïdes en alcohol.
Etimologia
El nom complet del licor és Fernet-Branca, dels cognoms dels farmacèutics que el van destil·lar per primera vegada a Milà, el 1845. Segons la Viquipèdia en italià, sovint es diu que Fernet prové del milanès fer net, ‘ferro net’, de la planxa de ferro roent que s’emprava per a la preparació del licor, però en realitat és un cognom.
Usos
Des de quin lloc m’envolaré demà?
Tu vas i véns i mai no quedo sol,
que m’has donat un cec impuls de vol
i quasi mort encara puc volar.Tinc mar, tinc foc, tinc platges on estar
prenent el sol nocturn que ens correspon.
Anem al bar a deixondir la son,
beguem fernet amb mots de part enllà.Vindran els Foscs a dir que no som res,
i no som res excepte el guspireig
d’aquesta hora viscuda amb tant de pes.Posem paranys per enganyar la nit,
«Vida vulnerable», dins A hores petites (1981)
siguem tan sols un vague somnieig
de vida vulnerable: crit escrit.
Tema de la setmana
Mots vinyolians destil·lats musicalment per Xavi Múrcia a A través de Vinyoli