fer voltar algú com una baldufa

Definició

Fer-lo anar d’una banda a l’altra.

Em va fer voltar com una baldufa per Granollers per trobar una farmàcia oberta a aquelles hores.

Fer anar o fer ballar (algú) com una baldufa també pot voler dir ‘dominar, fer fer a algú tot el que hom vol’.

Etimologia de baldufa

D’origen incert; tenint en compte els altres sentits del mot i els derivats, sembla que cal partir de la idea de cosa que dóna voltes, que s’infla o és falsa, relacionada versemblantment amb el mot balda.

Usos

  • I l’Hipòlit va fer tres o quatre vegades el camí del vestíbul a la planta noble, puja i baixa, com si fos una galleda de pou i a poc a poc se li anava omplint la pebrotera, collons, quina manera de fer-me anar com una baldufa, com si no l’hagués de pujar i baixar prou vegades al dia, aquesta remaleïda escala, i encara va tornar amb la resposta de la dona desconeguda que diu, senyoria, que és un cas particular de l’interès de sa senyoria i que vol parlar d’una dona que es diu Elvira, senyoria.
       —Elvira?
       —Elvira, senyoria.
       Don Rafel empal·lidí i es va marejar.

    Jaume Cabré, Senyoria (Barcelona: Proa, 2004 [1991]), pàg. 329

Tema de la setmana

Feia uns dies, en una tongada de locucions religioses, vèiem l’expressió «estar content com unes pasqües», i se’ns va acudir que feia temps que no el tocàvem, aquest tema: el de les comparacions. Aquests dies en repassarem unes quantes, que sempre va bé tenir-ne alguna a mà, com hi ha Déu.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tardaner -ablanc com un glop de llet