fer més por que una fragata de moros

Definició

Fer molta por.

Cada volta que el meu fill agarra el cotxe em pose a tremolar. És molt atrevit i em fa més por que una fragata de moros.

També: fer més por que una nit de trons, fer més por que una pedregada

Etimologia

fragata — Mot dialectal italià (en italià, fregata), provinent potser de (barca) naufragata, amb interpretació errònia de nau- per ‘nau’, atès el gran influx català al sud d’Itàlia.

Usos

  • Ell se sentia cohibit davant de la gent, no sabia com posar-se, ni què dir… Preferia que ningú el saludés. Els coneguts, sobretot, li feien més por que una fragata de moros, no per res sinó perquè es creien amb dret a moure conversa. Qualsevol interrogació li semblava malintencionada, en qualsevulga enraonament hi sospitava trampes…

    , «La gent del mas Aulet», dins Obres completes (Barcelona: Selecta, 1949)
  • Geogràficament, les nostres costes afavorien la comunicació marítima amb el nord d’Àfrica, aliada dels turcs, de manera que els pirates les visitaven amb freqüència. Generalment capturaven naus, però si desembarcaven es dedicaven a robar, saquejar, raptar persones per a després vendre-les com esclaus o retindre-les per cobrar rescat. En la segona meitat del segle XVI s’intensificaren les incursions. L’expressió fas més por que una fragata de moros! encara és viva actualment.

    Pasqual Costa Cholbí, «Causes de l’expulsió dels moriscs» (Butlletí del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres d’Alacant, núm. 8, estiu 2009)

Tema de la setmana

Paraules i expressions relacionades amb la por

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

espaordirpaüra