fer més hores que un rellotge

Definició

Treballar molt, sense parar.

Va deixar de treballar en aquell despatx perquè hi feia més hores que un rellotge i el sou no era gaire bo.

Etimologia de rellotge

Del llatí horologium, i aquest, del grec horológion [ὡρολόγιον], mateix significat, compost d’hora, ‘hora’, i lógion, ‘que diu’, de légo, ‘dir’, a través de l’orolotge, lo rolotge.

Usos

  • Altra vegada un adjectiu li manlleva el lloc a un adverbi, en aquest cas més per una traducció maldestra de l’anglès que no pas per altres influències més properes. Els angloparlants empren la fórmula to work hard per dir que treballen molt, amb intensitat, amb perseverança, sense parar, deixant-s’hi la pell, fent més hores que un rellotge, i en tots aquests casos nosaltres ens servim de fórmules construïdes amb complements verbals, que poden ser adverbis, sintagmes preposicionals o bé frases encapçalades per un gerundi. En cap cas no hi podrem posar l’adjectiu dur, traducció de hard, tal com en els casos anteriors no permetíem que adjectius solts fessin d’adverbis. I potser la millor solució és treballar de valent.

    Rudolf Ortega, Tinc més dubtes (Barcelona: La Magrana, 2010), pàg. 124

Tema de la setmana

Rudolf Ortega ens resol més dubtes a la segona entrega d’El petit llibre del català correcte.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

endeví -inaficar