fer l’aleta

Definició

Esforçar-se a plaure a les dones. Ser amable amb elles, obsequiar-les, afalagar-les, galantejar-les, rondar-les amb la intenció d’enamorar-les.

Havia fet l’aleta a més de quatre xiques del poble.

Usos

 • Temps abans de l’esclat de la guerra, Maties Sorell havia demanat de festejar a Angelina Soler. Començaren a veure’ls passejant per la carretera, a l’ombra de les moreres; fins i tot s’atreviren a ballar junts durant la revetla de Sant Joan. Però, tan bon punt aquesta relació va arribar a orelles de la mare de Maties Sorell, donya Teresa Sempere, va cridar a l’ordre el fill. «Angelina Soler no és del nostre braç, Maties. Déu sap els sacrificis que hem hagut de fer per a pagar-te la carrera de metge, i ara que hages d’anar a fer-li l’aleta a una filla de jornalers de la terra, de mans gens fines, fetes malbé per durícies i quebrasses…».

  Toni Cucarella, L’última paraula (Barcelona: Columna, 1998)
 • Havien passat els dies. A l’Elvira no li feien goig els xicots que li havien fet l’aleta. Al poble havia costat de trencar-se el gel, però a pleret i, de vegades d’amagatotis, havien començat d’arribar les proposicions de casori. I és que l’havien vista treballar. Ho feia com un home: tant si calia segar com si calia recollir l’herba i si feia falta, també plantava cara.

  Maria Barbal, Pedra de tartera (Barcelona: Laia, 1985)

Tema de la setmana

Mots amorosos

Enllaços

Temes i etiquetes

4 comentaris a “fer l’aleta”

 1. Rubén Gutiérrez — Vic

  Hi ha un segon significat associat a aquesta expressió. Algunes aus, com l’àguila marcenca, és queden a l’aire, movent les ales (“fent l’aleta”) però mantingudes suspeses, sense anar en cap direcció, tot observant alguna possible presa sobre la qual llançar-s’hi.

  Respon
 2. Josep Bataller Vila — Fornells de la Selva

  Expressió completament nova per a mi. Jo creia que “fer l’aleta” era el moment en què l’enxaneta coronava un castell i aixecava el braç. La seva equivalència en castellà deu ser “tirar los tejos”. (?)

  Respon
 3. Paula — Barcelona

  Jo ho coneixia més amb el significat /5 o sigui per afalagar, festejar, convèncer tant homes com dones.

  3 fer l’aleta Planar un ocell.

  4 fer l’aleta Sol·licitar el colom i altres ocells (la femella).

  5 fer l’aleta p anal Afalagar insistentment algú per guanyar-li la voluntat, per ben disposar-lo a fer una cosa, per recaptar-ne un favor.

  6 fer l’aleta FOLK En les colles de castellers, gest que fa l’enxaneta amb la mà enlaire en el moment de coronar el castell o el pilar.

  Respon
 4. Joan Queralt Gil — Barcelona

  El meu avi, que era de Valls, utilitzava “fer l’aleta” com a sinònim de morir-se, culminar la vida. “La Sió ja no tornarà a venir més, ahir va fer l’aleta”.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

amor cortèspetó