fer el ploricó

Definició

Voler inspirar compassió per tal d’obtenir alguna cosa; lamentar-se només per fer llàstima.

No ens convenceràs pas fent el ploricó.

Quan li convé fa el ploricó per aconseguir el que vol.

Usos

  • La literatura hauria de servir per endurir el caràcters dels catalans, per fer-los més lliures, més aptes per a la vida, per estimular-los la intel·ligència i la vitalitat. Hauria d’ajudar-los a pensar millor, a viure amb menys por, a fer més fills i més diners, a sentir la necessitat de reconquerir el seu territori sentimental amb l’esforç i el talent, no pas fent el ploricó.
       Hauria de servir per crear una cultura del poder.

    , El nostre heroi Josep Pla (Barcelona: A Contravent, 2009), pàg. 192
  • —I quant et va oferir?
       —Res. Va dir que era fals. Jo estava segur que era bo, perquè hi entenia bastant i l’havia examinat a fons. Va dir que era bijuteria. Vaig fer el ploricó i, fent-se el magnànim, el joier em va oferir deu dòlars, per la muntura, va explicar, que estava bastant ben feta i la podia aprofitar.

    La salvatge (Barcelona: Proa, 1994)

Tema de la setmana

El mot ploricó que vam enviar divendres va fer que alguns subscriptors ens fessin notar que també teníem la frase feta fer el ploricó, amb la qual encetem una tongada de mots ploraners. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ploricósanglotar