Definició
Estar xarrant durant una llarga estona sobre coses de poca importància, intranscendents; entretindre’s parlant amb uns i altres.
M’he trobat pel carrer a la senyora Hermínia, la modista, i hem fet el barret més d’una hora.
També: fer barret, fer un barret, fer una barcella, fer barcelles. Si la conversa és molt llarga es diu fer un barret amb borla i tot (El valencià de sempre, d’Eugeni S. Reig).
Etimologia de barret
Usos
Es diu que la gent no llegeix perquè mira la televisió. No crec que mon pare i ma mare, al llarg de tota la seua vida, llegiren més de dos llibres; diaris, sí, i pare vosté de comptar. No tenien televisió. ¿Com passaven el temps? Uns anaven a missa, cada dia hi havia trisagis, rosaris, funerals, etc. I s’ho passaven bé a l’església. I si no era l’església era la tertúlia del café. Parlaven amb els amics. Mon pare n’era molt aficionat. Possiblement hi havia una sociabilitat que ha desaparegut. Des que començava a fer bon temps fins que començava a fer fred, ma mare obria la porta i s’asseia amb la cadireta al banquet i la gent que passava feia el barret amb ella. «M’ha passat açò, m’ha passat allò.» Després venia la senyora d’enfront i s’asseia al costat. Encara avui, als barris perifèrics de Sueca, hi ha qui ho fa.
Joan Fuster entrevistat per Enric Sòria, «Ser Joan Fuster, reflexionar, debatre, donar llum» (L’Illa, 1992)
Tema de la setmana
Dimecres farà cent anys del naixement de Joan Fuster (Sueca 1922-1992). A RodaMots n’hem vist molts mots i li hem dedicat algunes setmanes. Per homenatjar-lo un cop més, hem rellegit una entrevista que li va fer Enric Sòria poc abans de morir Fuster i n’hem espigolat cinc mots que trobarem aquests dies. En paraules de Toni Mollà, «Aquesta entrevista és un diàleg que s’ha d’assaborir lentament, com buscant-ne el regust del solatge».