Definició
Irat, enutjat; que expressa ira, fet amb ira.
L’endemà de perdre la feina tot el dia anà fellona.
Aquest mot s’usa sobretot a les Balears. «En el llenguatge literari de la Renaixença estigué un poc en ús el mot felló amb el significat de ‘covard i traïdor’, però aquest significat és fals, provocat per la influència del castellà felón» (DCVB).
Etimologia
Del germànic fràncic fillo, -ons, ‘botxí’, derivat del germànic filljan, ‘escorxar, assotar’. Altres mots de la mateixa família son enfellonir i fellonia.
Usos
Vols que et digui la raó
Guillem d’Efak, «Jocs populars»
del mode com has de viure?
No has de plorar ni riure
ni estar content ni felló.
Sols que m’entenguis
t’ho dic ben clar.
Joc és la vida
i l’has de jugar.El capità els aconsella desembarcar: «Si vos cerquen, ben segur que sospitaran que sou aquí. No hi ha altre vaixell en tota la badia. Si vos hi troben, a mi també em faran la pell per molt estranger que sigui. Quan amaini vos enviaré avís. Heu d’estar a punt demà dematí.» «I quina garantia ens donau de no fugir amb es nostres doblers?», pregunta el Cònsol. «La meva paraula», respon el capità, felló perquè la demanda del Cònsol no li ha agradat gens.
Carme Riera, Dins el darrer blau (Barcelona: Destino, 1994), pàg. 191
Tema de la setmana
Paraules i expressions que expressen enuig
M’ha agradat l’etimologia de la paraula felló.
Fa poc vaig anar d’excursió a peu des de Maçanet de la Selva fins al Castell de Torcafelló.
No vaig saber endevinar l’etimologia d’aquest nom.
Avui em feu arribar que pot venir del germànic amb significat de “botxí”, “escorxar”, “assotar”… Ara ja em lliga que aquestes paraules es puguin associar al vocabulari del castell. Gràcies.