exalçar v

Definició

Posar en alt els mèrits (d’algú o d’alguna cosa), lloar en alt grau.

La comissària va fer unes declaracions en què va exalçar la feina que fan els pagesos.

Petrarca exalçà la bellesa de Laura.

Etimologia

D’un possible llatí vulgar exaltiare, mateix significat.

Usos

  • I si totes les dones en general, per ésser piadoses i dignes d’amor, tenen molts privilegis, quant més hem de creure que és exalçada i privilegiada aquesta excel·lent Magdalena, car en amor ha precedit totes les altres. Car, després de la santíssima Mare de Déu, a la qual cap criatura no s’ha de comparar, Magdalena sentí més amor de Déu que cap d’altra, i per això ha dit d’ella Salomó: «Multae filiae congregaverunt divitias; tu supergressa es universas», volent dir, parlant en sentit espiritual amb Magdalena: «Oh, gloriosa Magdalena! Encara que les altres dones hagin aplegat grans riqueses de virtuoses obres, vós sobre totes heu atresorat aquella preciosa moneda d’or molt fi que és l’amor i la caritat, la qual heu esmerçat molt bé posant-la tota en el Fill de Déu, a qui serveixen els àngels i de la bellesa del qual s’admiren el sol i la lluna».

    Isabel de Villena, Jesús i les dones [antologia de Vita Christi, 1497], versió de Marta Pessarrodona (Barcelona: Barcino, 2012)
  • L’octubre del 2016, l’estàtua decapitada de Franco va ser col·locada davant del Born, esdevingut Centre de Memòria, en el marc d’una exposició titulada «Franco, Victòria i República. Impunitat i espai urbà», una mostra que volia denunciar «la permissivitat amb els símbols de la dictadura» a partir de les peripècies de tres estàtues —la República, la Victòria i l’eqüestre de Franco— i de la trajectòria dels seus autors, Josep Viladomat i Frederic Marès, que van treballar per a la República, van contribuir a exalçar la dictadura i van ser reconeguts per la democràcia. La ubicació de l’estàtua de Franco a l’esplanada del Born va ser, però, immediatament contestada i l’escultura, vandalitzada, va ser aterrada al cap de quatre dies, fins que va ser prudentment traslladada a un magatzem del MUHBA [Museu d’Història de Barcelona] a la Zona Franca, on dorm el son dels justos.

    Josep M. Muñoz, «La incerta memòria de la ciutat rebel» (L’Avenç, núm. 503, desembre 2023)

Tema de la setmana

Mots de la família d’alçar

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

de l’alçada d’un campanaralçaprem