estel m

Definició

Tros de tela, paper o plàstic mantingut estès amb una armadura lleugera que, subjecte al capdamunt d’un cordill, s’eleva i s’aguanta enlaire per la pressió del vent.

Pel nombre de fils, els estels es poden classificar en estàtics o d’un fil i esportius amb més fils (acrobàtics o de tracció).

En valencià també en diuen milotxa o catxerulo.

Etimologia

D’estel en el sentit d’estrella, probablement d’un llatí vulgar stelum per haver-se tingut stela com un plural neutre, per analogia amb signa, sidera, astra, plurals neutres respectivament de signum ‘estel’, sidus ‘constel·lació’ i astrum ‘astre’.

Usos

 • Tant puc ser un ocell
  com alguna màquina,
  i un estel i tot.
  Ah, i encara un verb
  que vol dir aixecar
  i també glatir.

  Pere Martí i Bertran, 100 endevinalles noves per a tothom (Barcelona: Baula, 2018)
 •  Resposta: la GRUA, que és un sinònim d’estel, i el verb GRUAR

Tema de la setmana

Paraules i endevinalles tretes de 100 endevinalles noves per a tothom (Barcelona: Baula, 2018), de Pere Martí i Bertran. L’endevinalla que us proposem avui és aquesta:

Hi ha una dita popular,
la que diu que totes piquen.
És molt clara i singular
i es basa en l’homofonia.
I el mot que tu has de trobar
no saps pas com l’has d’escriure.

Si en sabeu la resposta, envieu-la a través d’aquest formulari (si us plau no ens envieu missatges). Cada resposta correcta que envieu (màxim una resposta correcta per subscriptor i dia) us dona un número per participar en el sorteig que farem la setmana vinent de cinc exemplars d’Endevinalles per a tothom (gentilesa de Baula), de Pere Martí. Envieu les respostes fins dissabte 7 a les 14h. Les solucions les farem públiques dilluns vinent.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

drapqueixalada