estàndard m

Definició

Composició musical que forma part del repertori del jazz i altres gèneres. Els estàndards són coneguts i interpretats sovint pels músics i identificats fàcilment pel públic. Molts són cançons populars o temes de musicals de Broadway o Hollywood.

Va començar el concert amb uns quants estàndards, però després va tocar composicions pròpies.

Etimologia

De l’anglès standard, mateix significat, pres en el seu sentit més genèric del francès antic estandart, probablement del germànic fràncic standan, ‘estar dret, aguantar-se ferm’, a partir d’una frase imperativa stand hard!, d’on derivaria també estendard.

Usos

  • Tot i que a mesura que ha anat avançant la seva carrera Ignasi Terraza ha augmentat el percentatge de composicions pròpies en els treballs que factura, els estàndards continuen sent la seva matèria primera. Aquesta circumstància, però, no fa que s’autoconsideri un músic de repertori: «Els estàndards són el patrimoni del jazz i permeten que molts músics que ningú coneix de res puguin connectar a la primera i donar una nova vida a una peça que, des que es va compondre, s’ha interpretat de mil maneres diferents. També serveix perquè el públic, que reconeix fàcilment la peça que estan tocant, pugui detectar què hi ha de personal en aquella reinterpretació».

    Ignasi Terraza entrevistat per Olga Àbalos, «Pianistes: vuitanta-vuit emocions» (Jaç, núm. 3, estiu 2004)
  • A la primera part va actuar en solitari, intercalant entre una sèrie d’estàndards americans l’entranyable «Pel teu amor (Rosó)», i tot i que el públic gairebé no se’n va adonar, una llàgrima se li va escapar i li va recórrer la galta. Tete Montoliu va confessar, en acabar el recital, que en aquell moment va estar a punt de parar perquè l’emoció continguda demanava a crits una forma d’exterioritzar-se. Per sort es va poder tranquil·litzar i va interpretar «The End of Love», títol aparentment significatiu en aquell moment, per concloure la primera part del concert al Palau.

    Miquel Jurado, Tete. Quasi autobiografia (Barcelona: Pòrtic/Proa, 1998)

Tema de la setmana

Si avui és santa Cecília, aquesta setmana toquen mots musicals

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

derrotafraseig