esquellotada f

Definició

Esvalot que es fa amb esquelles, corns, llaunes, etc., especialment davant la casa d’un vidu el dia que es torna a casar.

També: esquellot; fer esquellots

Etimologia

D’esquellot, d’esquella, probablement del germànic gòtic skilla, ‘esquella’.

Usos

  • Sant Feliu de Codines, població del Vallès Oriental, sempre ha conservat l’antiga tradició dels esquellots. Així, cada cop que un vidu (o una vídua) fa unes segones núpcies, l’anomenada Junta dels Esquellots convoca tots els codinencs a dedicar-li, amb tota mena d’objectes capaços de produir molta fressa, una eixordadora esquellotada. A l’hora indicada, centenars de persones formen una cercavila que, a mesura que passa pels carrers, es va fent més gran. Tothom hi col·labora amb diferents instruments: llaunes, botzines, olles, campanes, cassoles… i, òbviament, amb moltes esquelles de bous, de xais, etcètera. El punt i final té lloc davant la casa on viu del nou matrimoni, el qual convida a vi bo i galetes, per tal que els congregats deixin de tocar.

    Emili Casademont i Comas, «Les esquellotades» (Diari de Girona, 29 de juny del 2008)

Tema de la setmana

Suggeriments dels subscriptors. El d’avui és de Maria Àfrica Garriga, de Granollers, i Joan Moles i Carrera, de Girona. 

Enllaços

L’escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

companejarsollar