esquella f

Definició

Campana petita, cilíndrica o quasi cilíndrica, com les que es posen al coll dels caps de bestiar que guien un ramat.

Hi ha diversos refranys en què apareixen les esquelles: «A la vaca vella, no li cal esquella» (val.); «Uns neixen amb estrella i altres neixen amb esquella»: vol dir que uns són sempre sortats i altres sempre dissortats; «Amanix les esquelles antes que les ovelles»: es diu per recomanar que es preparin les coses fins en els petits detalls (val.); «El bou sense esquella, prompte es perd» (Tortosa) (Diccionari català-valencià-balear).

Etimologia

Probablement del germànic gòtic skilla, mateix significat.

Usos

 • Mentrestant el temps va que vola.. El sol deu estar a prop de la posta. I sempre la mateixa soledat. No hi ha un pastor en les garrotxes, no es sent dringar una esquella. Tal vegada si cridés compareixeria algú. Ho provo: crido, crido… Ningú enlloc. El vent udola més que mai. L’arbrissa s’ajeu com els blats en herba sota un bell ruixat. Les ginestes aplaquen a la roca llurs branquillons esparpellats, que hi ditegen tremolosament. Els fantàstics penyals xisclen monstruosament al llarg de la costa. No mancaria sinó un xàfec.

  Joaquim Ruyra, «Jacobé», dins Pinya de rosa (1920)
 • Ja el crepuscle, Adalaisa, et vesteix de rosella,
  la mar aixeca un braç mig vermell i mig blau,
  cada bou de silenci porta la seva esquella
  a una establa de pau
  i dintre dels teus ulls neix l’estrella tranquil·la…
  L’aura de profecia que t’esborrona el pit
  s’alça del déu que habita la nostra ombra d’argila
  i corona la nit.

  Agustí Bartra, «Estances d’Arnau per a Adalaisa», dins Obra poètica completa, volum I (1938-1972) (Barcelona: Edicions 62, 1985)

Tema de la setmana

La setmana passada vèiem frases fetes amb bous amb alguns complements que van plantejar més d’un interrogant: d’acord, perdre bous i esquelles vol dir perdre-ho tot, però i què coi són les esquelles si no hem vist mai un bou, amb esquella o sense? Encetem doncs avui una setmana dedicada a mots relacionats amb el camp, un suggeriment que de vegades ens fa algun subscriptor com ara no fa gaire Marc Guinjoan i Cesena, de Riudoms (Baix Camp). Justament dissabte passat va tenir lloc a Camprodon (Ripollès) una esquellada contra el mòbing rural. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

perdre bous i esquellesterrassà -ana