espluga f

Definició

Cavitat formada a les regions calcàries, cova.

Etimologia

Del llatí vulgar speluca, variant del llatí clàssic spelunca, i aquest, del grec spélygx, spélyggos, mateix significat. D’aquest mot deriven els nombrosos topònims formats amb ‘Espluga’ o ‘Esplugues’, com ara l’Espluga de Francolí o Esplugues de Llobregat.

Usos

  • De baixada, el bisbe es va aturar al monestir de l’Hostal Nou, un convent de frares que s’aixecava a l’esquerra del riu, en l’aiguabarreig del Segre i el riu de la Vansa, poc abans d’arribar al Congost. Havent sopat, el bisbe i l’abat del convent es van amagar en una espluga a tocar del pont en construcció.

    Pep Coll, Muntanyes Maleïdes (Barcelona: Empúries, 2002 [1993]), pàg. 253

Tema de la setmana

Divendres una subscriptora ens recordava que el mot que enviàvem (el verb boixar) coincidia amb el del nom d’un poblet de la Tinença de Benifassà, al Baix Maestrat, tot i que l’etimologia és diferent (el Boixar es diu així perquè és lloc on hi ha molts boixos, segons sembla). Això ens ha donat la idea d’aplegar uns quants mots que han donat origen a noms de pobles i ciutats.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

boixaralqueria