alqueria f

Definició

Casa de camp amb dependències i amb terreny de conreu, especialment de regadiu.

Etimologia

De l’àrab hispànic al-qarîya, ‘llogaret’, ‘mas’. «Intentar donar nota de tots els llocs d’aquest nom ni de la majoria fóra gairebé tan desassenyat com voler-ne donar dels estels de la nostra nebulosa», diu Joan Coromines, que, no obstant això, n’esmenta uns quants: l’Alqueria d’Asnar (Comtat), l’Alqueria de la Comtessa (Safor), l’Alquerieta de Guardamar (Safor), s’Alqueria Blanca (Mallorca)… L’Alcora (l’Alcalatén) també té aquesta mateixa arrel.

Usos

  • El tracte que ha tingut la ciutat de València amb el seu patrimoni rural arquitectònic i el seu medi natural passarà a la història de les indignitats urbanes i als manuals d’urbanisme de les universitats de tot el planeta (per estudiar el que no cal fer). Com han pogut desaparèixer les alqueries de Campanar i de la Punta tan impunement? Com es pot haver fet desaparèixer el matalàs de frescor de les hortes del voltant de la ciutat? Aquest era el seu vertader pulmó verd i no el jardí del Túria.

    Paco Tortosa, «La Copa de l’Amèrica i la desagraïda ciutat de València» (Turia, 19-25 de desembre del 2003)
  • Hi havia els vells i velles, magres, esdentegats, lents i encorbats, sempre de negre. Ningú no sabia on podien viure. Potser buscaven aixopluc en alguna vella barraca esbucada, o entre quatre parets rònegues d’una alqueria sense amo. O potser a casa d’una filla que just si tenia per donar als seus mateixos fills. Caminaven a poc a poc, amb un bastó i un farcellet al braç, sempre ran de les parets si era d’estiu, i buscant el sol si era d’hivern.

    Joan F. Mira, Els cucs de seda (València: Tres i Quatre, 1975), pàg. 110

Tema de la setmana

Mots que fan topònims

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

esplugasitja