esperit de vi

Definició

Alcohol etílic; etanol.

Si tens les mans tallades, frega-te-les amb una barreja d’esperit de vi, suc de llima i glicerina a parts iguals i deixa’t de cremes i romanços.

També: esperit

Usos

 • —Abans de començar faci cafè perquè en havent dinat no n’he pres. Se l’han begut tot i he tingut mandra de fer-me’n per mi sola.
     Vaig encendre el fogonet d’esperit de vi. Quan es va morir la Cecília vaig fer tallar el gas perquè tenia por de morir asfixiat si algun dia em distreia i no em recordava de tancar el comptador abans d’anar a dormir. A l’hivern encenia la cuina.

  Mercè Rodoreda, Jardí vora el mar (Barcelona: Club Editor, 1967)
 • A l’Edat Mitjana moltes malalties no tenien cap remei, ni tan sols res que les pogués alleugerir. Per això, no és estrany que els metges de l’època giressin la vista cap a l’esperit de vi, aquell líquid que no només servia per dissoldre-hi substàncies i obtenir medecines, sinó que també portava a un estat mental en què els mals devien semblar menors. L’esperit de vi era el que més tard s’anomenaria alcohol i també podia servir d’anestèsic.

  Xavier Duran, Les històries que les paraules amaguen (Barcelona: Mina, 2007)

Tema de la setmana

Rescatem frases fetes i locucions!

Enllaços

Temes i etiquetes

3 comentaris a “esperit de vi”

 1. Joan BOSCH — Elna (Rosselló)

  A Elna, per influència occitana, a l’esperit de vi (95° / 96° obtingut per destil·lació del marc de raïm/de la brisa de raïm) li diem “tressis”.

  A l’esperit de vi (de 65° a 70°), li diem “fina”.

  Respon
 2. Josep Bataller Vila — Fornells de la Selva

  Em sap greu que la paraula “esperit de vi” es deviï massa sovint cap a la paraula “alcohol”. Avui la sento dir a molt poca gent. Jo, de petit, era una cua de sargantana que sempre em feia trencs, nafres, esgarrinxades…la meva mare em deia: Vine, que t’hi posaré una mica d’esperit de vi. Abans ens curaven amb aigua oxigenada, aigua bòrica, aigua del Carme…

  Respon
 3. Ferran-Lluís Naya i Alemany — Pego (Marina Alta)

  Ací es perdé abans de mi, però a mi m’aplegà l’esperit d’amoniac /esprit d’amoniaco/ per a les picades d’aranyes i meduses.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fer tronar i plourede traca i mocador