escrostonar v

Definició

Desprendre el crostó, crostes o miques; escantellar.

No li deixis que porti el pa, que l’escrostonarà abans no arribem a casa.

La humitat ha escrostonat la pintura de la paret.

Amb el cop, la sopera s’ha escrostonat una mica.

Etimologia

De crostó, de crosta, del llatí crusta, ‘escorça; crosta; closca’.

Usos

  • Des que ja no estava vigilada, els distintius oficials de la frontera s’havien anat escrostonant de mica en mica i s’havien mimetitzat amb el paisatge. Les branques d’un om colonitzaven el post de guàrdia. La barrera de ferro, que en altres èpoques havia estat custodiada per un niu de metralladores situat a dalt del cingle, estava devorada pel rovell.

    Lluís Muntada, L’elegància del número zero (Barcelona: Proa, 2009)
  • Entre el segon i el tercer, els graons estan sembrats de vidres trencats. Ho estan des de fa dues setmanes, vidre més vidre menys. El vent potser n’ha fet caure algun tros més de la finestra que dóna al celobert. Pensa amb mandra que, si no vol trepitjar vidres durant mesos, un dia haurà de fer el cor fort i escombrar-los. La brutor guanya terreny a ulls veients. Hi ha molts graons escrostonats i l’escala està cada dia més polsegosa. A part d’això, tot sembla en ordre.

    Carles Casajuana, L’últim home que parlava català (Barcelona: Planeta, 2009)

Tema de la setmana

Verbs formats amb el prefix es-, que indica supressió, privació o l’acció contrària al sentit del radical al qual s’adjunta.

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

estalonarestripar