escarràs m

Definició

Persona que es carrega molta feina, i la més pesada.

En una família de molts fills, sempre n’hi ha algun que acaba essent l’escarràs i altres que no fan ni brot.
[pl  escarrassos]

Etimologia

D’escarrar, ‘arrencar certs fruits refregant-los (olives, gra del panís)’, d’origen incert, probablement del germànic fràncic skerran, skarran, ‘arrencar raspant’.

Usos

  • Els gossos d’en Pellini estaven absolutament renyits amb els rastres. Tenien el nas a la cua, com se sol dir. Ell prou era un excel·lent pedagog. Els ensinistrava a fer habilitats increïbles. Portaven a la boca els ous de gallina sense esclafar-los; collien de terra monedes de dos rals; li anaven a cercar la petaca oblidada, el mocador de butxaca, el cabàs del berenar, encara que fos a la fi del món; li llevaven el barret, les sabates i els mitjons; li pujaven al llit tota la roba que escampava per les cadires en despullar-se; i li servien de mosso, de cambrer, de ragatxo i escarràs: tot això prou; però tractant-se d’aquelles perdius, d’aquelles llebres, d’aquells conills i d’aquelles becades inassolibles, els desenganys els havien tornat escèptics. Tot el que més, feien la comèdia d’entusiasmar-se un poc de seguida d’esclatar l’escopetada, per quedar com cal als ulls de l’amo. Ell se me’n queixava sovint, de tal comportament; i jo, posant-me de part dels gossos, solia respondre-li:
       —Desenganyeu-vos, Pellini: un gos no pot pas ésser una enciclopèdia.

    El meu amic Pellini i altres contes (Barcelona: Editorial Catalana, 1923)

Tema de la setmana

Miscel·lània

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

no fer brotxalar