escaramussa f

Definició

1  Combat aïllat entre petites unitats militars que es troben d’improvís, anant a la descoberta, etc.

2  Polèmica o disputa de curta durada.

La discussió entre els compromissaris no va passar d’una escaramussa.

Etimologia

D’origen incert, potser de l’occità antic escar(a)mussar, ‘fer escaramusses’, probablement derivat del germànic escremir, ‘protegir’, de la mateixa arrel germànica d’esgrimir.

Usos

 • —Els comparses disfressats de tropes mexicanes acostumen a entrar a la plaça del poble pel costat d’orient. Els francesos, per ponent. Les forces topen sota el balcó principal del municipi, davant de la tribuna, i després d’una breu escaramussa els francesos es dispersen, abandonant les seves banderes, i els nostres els empaiten pels carrers. És instructiu i estimulant.

  Pere Calders, «La batalla del 5 de maig», dins Invasió subtil i altres contes (1978)
 • L’enemic, efectivament, no trigà gaire a treure el cap. No devia ser de totes maneres més que una patrulla d’exploració, ja que n’hi hagué prou amb una escaramussa, un petit concert a càrrec de les metralladores, perquè desaparegués i ens deixés reposar algunes hores.

  Joan Sales, Incerta glòria (Barcelona: Club Editor, 1999 [1956])

Tema de la setmana

Mots baralladissos

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “escaramussa”

  • RodaMots

   Moltes llengües europees comparteixen aquesta paraula (it. scaramuccia, fr. escarmouche, esp. escaramuza, port. escaramuça, angl. skirmish, al. Scharmützel). L’origen és germànic, com moltes altres paraules relacionades amb la guerra (començant per ‘guerra’ mateix), l’estratègia i els militars. El nom francès Scaramouche ve d’aquesta mateixa arrel, però sembla que és posterior (pensa que ‘escaramussa’ i ‘escaramussar’ ja apareixen al Curial e Güelfa i al Tirant lo Blanc, com recollim a l’Escreix d’avui: http://rodamots.cat/escreix/escaramusses-amb-els-moriscos-i-els-turcs/).

   Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

escridassarescomesa