escadusser -a adj

Definició

1  Que sobra, que queda solt, que no fa joc.

Hi ha trenta parells de sabates i una d’escadussera.

2  (per ext.)  Poc freqüent, rar.

Era una botiga de mala mort: només de tant en tant hi compareixia algun client escadusser.

Etimologia

Probablement d’un encreuament del mot comarcal escarser, ‘senar, imparell’, derivat d’escàs, amb escador, ‘fracció sobrant d’alguna cosa’, mot propi de les terres de l’Ebre, possiblement resultant d’una pronúncia arabitzant d’escadars, variant de cadars, ‘seda de baixa qualitat’, d’on ‘mercaderia de rebuig’, ‘que no es ven’, del grec akáthartos [αχάθαρτος], ‘impur, sense netejar’; la propagació del mot del Baix Ebre es deu explicar per antigues exportacions de seda i teles des del port de Tortosa.

Usos

  • Moren les llengües, certament, i cada vegada moren més de pressa. Però també moren les paraules totes soles: passen sovint per una primera fase d’oblit progressiu i acaben finalment com una espècie de romanalla incomprensible del passat. I és cert que en vénen de noves, és clar —cada vegada més espúries, per cert—, però no podem evitar que ens dolguin sobretot aquelles que ja només trobem en alguns llibres molt escadussers (escadussers n’és una, per exemple!) o en indrets recòndits del nostre territori lingüístic.

    Antoni Dalmau, «Salvar paraules» (L’Avenç, juliol/agost 2004)
  • Quan el Nel i l’Anna es van posar a viure al pis de l’oncle Avel·lí, van donar per suposada una llei no escrita segons la qual la Laura hi havia de tenir habitació reservada. Les visites, però, eren escadusseres: No sé com podeu aguantar tants de cotxes, tanta penya, tant de soroll. No sé com podeu respirar aquesta merda d’aire. El Nel se li’n fotia: I ho diu la que es fuma un paquet al dia, tindrà collons.

    Marta Rojals, L’altra (Barcelona: RBA La Magrana, 2014)

Tema de la setmana

Suggeriments dels subscriptors de RodaMots; el d’avui és una proposta de Montse Bertran, de Barcelona.

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “escadusser -a”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

pesquismangala