enrederar v

Definició

Causar, el fred, la rigidesa del cos o d’un membre.

El fred li havia enrederat els braços.

Ara treu la neu tu, que a mi ja se m’han enrederat les mans.

També: enrederir

Etimologia

De l’antic rede, llatí rĭgĭdus, ‘ert’, amb -r- analògica amb mots en -r muda que reapareix en derivats (àlber, albereda; càntir, cantiret).

Usos

 • Els arbres també es relaxen amb la nevada. N’hi ha que queden profundament adormits. Quan l’espectacle arriba cap al final i cauen les últimes volves diminutes i insignificants, el bosc es va desvetllant i algun arbre badalla i estira secretament les branques enrederades, i fa caure una cascada de cristalls i pols de neu que arriba a terra delicadament, per no pertorbar el moment de silenci i de pau.

  F. Xavier Baladia, Abans que el temps ho esborri (Barcelona: La Magrana, 2004), pàg. 287
 • Teres: M’entusiasmaria ajornar-ho, conspirar una estona més, ara que tant n’apreníem. Altrament, el glaç del trespol m’enrampa les cames. A tu no? Si se m’augmenta el fred, et prometo d’enrederar-me abans d’atènyer les cortines del llit. L’ànsia de la fressa també m’esparvera.

  Salvador Espriu, Primera història d’Esther (1948)

Tema de la setmana

Mots fredolics o fredelucs

Enllaços

6 comentaris a “enrederar”

 1. Eugeni S. Reig — Alcoi/València

  En valencià també diem ert com un granísol: Amb el cos rígid a causa del fred. “Vaig estar més d’una hora esperant-te, em vaig quedar ert com un granísol i no vares vindre.”

  Respon
 2. Isabel Andreu Nadal — Manacor, Mallorca

  A Mallorca deim enredar. Ara mateix tenc les mans enredades! «O vileta d’Ariany, | que teniu de poques manyes! | Teniu l’església de canyes | i es sants s’hi enredaran» (cançó popular de Mallorca).

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

penellógebrar