encamellar v

Definició

1  Posar-se cama ací cama allà sobre alguna cosa.

La noia s’havia encamellat sobre una branca.

2  Posar la cama entre les cames d’un que corre o camina a fi d’entrebancar-lo. 

També: encamallar

Etimologia

De cama, del llatí vulgar camba, mateix significat, d’origen incert, potser preromà. Altres mots de la mateixa família són camal, escamarlà, gambar i lligacama

Usos

  • —Fem una cosa: primer provi-la. Li sorprendrà veure que està en més bon estat del que sembla. És d’aquelles bicicletes que volen soles.
       A l’home elegant li va venir una calorada a les galtes. Només imaginar-se a dalt de la bicicleta groga se li engegava l’adrenalina. Per què no se n’havia comprat una, groga i tot? Li semblava una traïció, a la seva bella, maltractada, ferida de mort, amiga de la infància.
       Va encamellar-s’hi. I sí, funcionava. Va pedalar, va pedalar més fort, ja estava a la cantonada. És veritat que mai no s’oblida saber anar en bicicleta. Va fer una estrebada llarga, ple de felicitat, i aleshores va parar en sec. Acabava d’adonar-se que no era de ferro. Era d’alumini.

    Isabel-Clara Simó, Homes (Alzira: Bromera, 2010)
  • Llavors la Ramona Marquès s’havia encamellat en una de les cuixes de la Beneta i l’havia abraçada. Encara després de tant temps, la noia es veia en aquell paper. Havia acabat amb la cara damunt dels pits de la tieta i, així col·locada, de nou van venir-li al pensament els ocells quiets a les branques.

    Maria Barbal, En la pell de l’altre (Barcelona: Columna, 2014)

Tema de la setmana

Si la setmana passada vèiem adjectius, aquesta veurem uns quants verbs derivats de parts del cos, com ara corsecar, engaltar o estalonar.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

camallarg -aespeuar