en un dir ai loc adv

Definició

En un instant, en un espai molt curt de temps.

En un dir ai ja ho teníem tot preparat.

També: en un ai; el temps d’un ai

Li va estirar el portamonedes i en un ai es va perdre entre la gent.

Em va fer la caricatura en un ai.

Etimologia

[Etimologia d’ai — Interjecció de creació expressiva que denota dolor, el fet d’adonar-se d’un oblit, d’un error, etc.

Usos

  • Les minyones, amb l’uniforme dels dies de festa, els esperaven al peu de la graonada. L’Eladi volgué entrar la Sofia a pes de braços i ella ho trobà grotesc. Com deurien riure, aquelles noies… Només li agradà que la veiés l’Armanda, perquè alguna vegada l’havia atrapada mirant l’Eladi amb els ulls enaiguats. El vestit li tibava de l’esquena i abans d’acabar de pujar l’escala, el temps d’un ai, tingué por de caure. Es trobà dreta al mig de l’habitació, davant del gran llit. Ja estava casada.

    , Mirall trencat (1974)
  • Un altre element d’aquesta família ha estat que l’evolució s’hi ha produït lentament. No ha anat amb les batzegades ni les empentes que hom veu produir-se en dues o tres generacions, i sobretot avui dia, que el qui no era res, abans-d’ahir, es converteix, en un ai, en un gall dindi guarnit de diamants, i després, amb quatre esgarrapades, la seva descendència ha hagut d’anar a vendre pells de conill.

    Memòries (Barcelona: Aedos, 1964, 2a ed.), pàg. 119

Tema de la setmana

Maneres de dir ‘en un instant’

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

en un batre d'ullsamb una esgarrapada