emmetzinar v

Definició

1  Donar una metzina a algú, matar o danyar algú amb una metzina.

Els seus servents l’havien emmetzinat. Es va emmetzinar amb arsènic.

(fig.)  Tergiversen les notícies per emmetzinar la campanya electoral.

Posar metzina en alguna cosa, infectar amb metzina.

Emmetzinar l’aigua dels pous. Respirar un aire emmetzinat.

Etimologia

De metzina, del llatí medicina, ‘ciència mèdica; medicament’, substantivació de l’adjectiu medicinus, ‘propi del metge’, derivat de medicus.

Usos

  • —De moment no, moltes gràcies.
       El rebuig de la jove va atiar la seva ràbia. No suportava no tenir el domini total de la situació, i aquella se li resistia. Feia estona que l’Àngela hauria d’haver begut de l’aigua emmetzinada que havia deixat al seu abast, damunt d’una tauleta auxiliar estratègicament situada al costat del cavallet. Si la jove n’hagués pres un parell de glops quan la hi havia portat, a hores d’ara ja estaria manifestant els primers símptomes de la intoxicació.

    Sílvia Tarragó, T’ho donaré tot (Barcelona: Columna, 2017)
  • Ja que es neguen a interrogar-lo, ell vol demanar l’audiència. En té tot el dret. Vol dir-los que deixin de cercar culpables, que deixin d’emmetzinar les terres, de turmentar més gent, d’empresonar innocents. Si volen un culpable allà el tenen: és ell. Si no el volen rebre, deixarà de menjar, deixarà de prendre aigua, es deixarà morir i ja res no li podran treure.

    Carme Riera, Dins el darrer blau (Barcelona: Destino, 1994)

Tema de la setmana

El català, mare de totes les llengües. Avui, l’àrab, amb la frase «Setze agutzils s’han emmetzinat amb brots d’atzavares».

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

marxant -agrotesc -a