emboç m

Definició

Part d’una bufanda, capa, etc., destinada a cobrir la part inferior de la cara fins al nas o els ulls.

Etimologia

D’emboçar, derivat de boç o del llatí imbucciare, de bucca, ‘boca’.

Usos

  • En aquell moment passava l’avi Moixell abrigat amb la seva capa i, traient la barba per sobre l’emboç, exclamà:
       —Oidà!, que no ho sabeu? Avui ha nascut en Pelanassos i li han fet un bateig! Ets arbres s’han llevada sa gorra, es Montseny s’ha posat mantellina blanca i sa rosada s’és tornada confits.
       —Bona, bona! —cridàrem tots. I certament semblava que ens haguessin donat la bona nova del naixement d’un ésser xamós, que portava alegria. Havíem de fer quelcom divertit: ho teníem al cor d’una manera indeterminada.

    Joaquim Ruyra, La parada (1919)

Tema de la setmana

Joaquim Ruyra va morir ara fa 70 anys a Barcelona, pocs mesos després que hi entressin les tropes franquistes. El 2008 va fer 150 anys del seu naixement. Josep Pla en va dir: «Ruyra conegué com ningú la nostra llengua; en maneja l’esperit d’una manera perfecta; en domina la intel·ligibilitat i tots els seus matisos fins a extrems insuperables». I també: «Una prosa guanya molt posant-hi les ombres corresponents. Ruyra té el do de la manipulació de les ombres.» Aquesta setmana en veurem uns quants fragments, amb les ombres corresponents. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

rogentdragar