eguinar v

Definició

Cridar el cavall o l’egua; aïnar, renillar.

En sentir els primers trons, els cavalls començaren a eguinar.

Etimologia

Probablement resultat d’un encreuament d’aïnar, ‘renillar’, i egua, ‘cavall femella’, del llatí equa, femení d’equus, ‘cavall’. El crit del cavall és el renill.

Usos

  • —Pobre animal, lo que perdrà amb aquesta mort. A lo millor acabarà en es toros. Cada horabaixa, abans de sortir amb so cotxo, dona Obdúlia li donava una figa seca. S’animalet, en sentir que davallava s’escala, eguinava de goig. Ella deia que la coneixia p’es perfum, però era per sa llepolia de sa figa seca.

    , Mort de dama (1931)
  • El dia que tu vas néixer el camp estava inundat. L’aigua arrossegava tota la terra del camp. El teu pare i jo cada dia ens despertàvem amb l’eguinar del cavall i amb els seus cops a la porta de l’estable. Aquell dia no sentírem el cavall. El teu pare s’aixecà. Trobà el camp inundat, com un mar brut. El cavall era viu, però l’aigua li arribava fins al ventre, tenia el cap alt, els ulls dilatats, com si esperés una cosa extraordinària. Tu vas néixer al migdia.

    Parasceve (1958)

Tema de la setmana

Divendres passat va començar l’any nou lunar; fins ara estàvem en l’any de la serp i enguany és el del cavall. Aquests dies veurem alguns mots relacionats amb el món dels cavalls. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

segarrossí