duma f

Definició

Actualment, cambra baixa del parlament rus. Antigament, assemblea legislativa de la Rússia tsarista.

L’any 2000 la Duma russa va aprovar el Tractat de prohibició total de proves nuclears.

Etimologia

Del rus duma [дума], mateix significat, del verb dumat’ [думать], ‘pensar’.

Usos

  • Putin no nega els crims del seu predecessor però els relativitza i evita identificar Stalin només amb el terror i el Gulag: amb la diguem-ne versió russa de la banalitat del mal. L’Stalin de Putin és sobretot el constructor de la gran pàtria soviètica, de l’expansió de l’imperi. No és estrany que el desembre del 1999, després que la Duma l’investís primer ministre, Putin s’afegís a un brindis privat a la memòria de Stalin convocat pel líder del Partit Comunista Guennadi Ziugànov. El mateix Ziugànov en donaria fe i Putin mai ho desmentiria.

    Llibert Ferri, «El que queda de Ióssif Stalin» (Ara, 23 de febrer del 2013)
  • Per molt que Rússia hagi canviat en les darreres dues dècades, els polítics continuen essent pràcticament els mateixos, i les figures d’oposició són velles i grises. El líder comunista Guennadi Ziugànov, de 67 anys, ja ha perdut tres eleccions presidencials. El Partit Liberal Democràtic de Rússia, del nacionalista Vladímir Jirinovski, ara no és més que un escenari per a l’espectacle d’una sola persona que fa el seu líder, en altres temps temut. A l’oficina del partit demòcrata Iàbloko, que no va poder superar el 7% de vots mínim per a obtenir escons a la Duma, encara hi penja un cartell de 1996.

    Francesc-Marc Álvaro, «Putin contra la xarxa» (El Temps, 31 de gener del 2012)

Tema de la setmana

Si parlament ve de parlar, duma ve d’un verb rus que significa pensar. Això, és clar, no vol dir pas que totes les decisions preses per la Duma estiguin ben pensades o que al Parlament parlant la gent s’entengui i enraoni. De vegades les paraules van per una banda i la realitat per una altra. Aquests dies veurem altres mots relacionats amb la idea de pensar. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

kolkhozpensa