desnevat m

Definició

Lloc a on normalment bufen vents molt forts i, per això, la neu no qualla quasi mai i, quan ho fa, es desfà molt prompte; camp obert, camp ras. És una paraula que s’usa sobretot en valencià.

Tot el que es veia des d’allà amunt era un immens desnevat, sense arbres i quasi sense gens de verd, només pedres.

En el glossari que apareix al final del volum 3 de les Rondalles valencianes d’Enric Valor (Edicions del Bullent, 1984, pàg. 132) diu: «Lloc desabrigat i als quatre vents on la neu no para».

Etimologia

De nevar, del llatí vulgar nĭvare, clàssic nīvĕre, mateix significat.

Usos

  • Bernadet es reia, i li donava la raó:
       —Bé, bé. Soparé, i a roncar!
       —Serà el millor que podràs fer… Ai, si tu veies el Ponent! I m’estranya que no s’haja presentat ja; sempre ve a destorbar la pluja. No te’l vulgues trobar en un desnevat! Això brama com un lleó, udola com els llops, xiula com les serps, per tossals, plans i barrancs; arranca pins com a campanars i esguella carrasques com a esglésies… És cap de caps!
       —Bé, bé; millor deu ser sopar i amagar-me.

    Enric Valor, «El xiquet que va nàixer de peus», dins Rondalles valencianes 3 (Picanya: Edicions del Bullent, 1999).   L’entrada desnevat ha estat publicada originàriament al llibre El valencià de sempre (Alzira: Bromera, 2015), d’Eugeni S. Reig, i reproduïda a l’InfoMigjorn 1.249, 09/02/2016

Tema de la setmana

Mots trets d’InfoMigjorn, el butlletí digital sobre llengua catalana

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

drona tot estrop