deixadesa f

Definició

Qualitat de deixat (que no posa cura en les coses pròpies, descurós, negligent).

No havíem vist mai tanta deixadesa com en aquella casa.

Etimologia

De deixat, del verb deixar, del llatí laxare, ‘afluixar’, derivat de laxus, ‘fluix’, que donà l’antic leixar, alterat probablement per la preposició de, freqüent en construccions amb aquest verb. Més mots de la mateixa família són lleixa, relaxar, laxant, deixalles i deixa.

Usos

  • El responsable d’un «altaveu» públic, fent pública la seua ignorància, la fomenta públicament. Si ho diu Renfe, deu ser que és correcte. Si ho diu un rètol de l’ajuntament, deu ser que s’escriu d’aquesta manera. Si ho diu una coneguda botiga de llibres, ho deuen saber més bé que jo. Els receptors de tanta deixadesa ens tornem uns transmissors vacil·lants i, a la llarga, uns usuaris deixats. És com a la ràdio, que s’ha posat de moda dir «escoltar» quan es vol dir «sentir».

    Marta Rojals, «La llengua catalana és de goma», dins No ens calia estudiar tant (Carcaixent: Sembra Llibres, 2015), pàg. 216
  • Mentre el cambrer abocava el cafè, Arnau es mirava Salvador Rumbell que encenia el seu caliquenyo amb molta paciència. A despit de les coses que li hi eren repel·lents —la deixadesa sobretot— Arnau trobava simpàtic aquell extraordinari amic del seu padrastre.

    Cèsar August Jordana, Una mena d’amor (1931)

Tema de la setmana

Noms formats amb el sufix -esa

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noiesaentesa