de gairell loc adv

Definició

Obliquament, de costat.

Intentava copiar les respostes del company del costat, mirant de gairell el seu full d’examen.

Anaven tan gats que caminaven de gairell.

Sempre porta el barret de gairell.

També: de gairó, de gaidó

Etimologia de gairell

Resultat de l’encreuament d’altres expressions sinònimes, de garrell, de gairó, de caire, i la més antiga de gaidó, formada amb el substantiu gaidó, ‘palanca basculant d’una poalanca’, de l’àrab valencià gaidûn, mateix significat.

Usos

 • El cambrer que abans regirava coses pel saló s’havia retirat. El quinqué de vora la taula era l’única il·luminació de què disposaven. Al vestíbul, per fi, s’havia acabat el trànsit d’hostes perquè ja no eren hores per a la gent de bé. Al taulell del vestíbul un home amb perruca arnada mig posada de gairell dormia plàcidament. Era el vigilant. L’Hostal de les Quatre Nacions estrenava el silenci de la nit. Si no fos pels tres noctàmbuls del saló.

  Jaume Cabré, Senyoria (Barcelona: Proa, 2004 [1991]), pàg. 59
 • El món progressa de gairell
  i és aconsellable
  d’evitar certes perspectives
  per no fer-se malbé el do de la vista;
  fins a la mort hem d’arribar-hi vius.

  Miquel Martí i Pol, «Moral nova», dins El poble (1956-1958)

Tema de la setmana

El tema d’aquesta setmana és el mateix que el de la setmana passada. Si en voleu més detalls, feu clic al desllorigador de l’enigmot!

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “de gairell”

 1. Joan Bosch — Elna (Rosselló)

  A Perpinyà, per significar «obliquament» l’expressió que més fem servir és «de gairell», però també en tenim una altra que és «d’escaire».
  Exemple: Les branques dels presseguers, massa carregades, acusaven uns blings inquietants i amenaçaven esqueixar-se a la primera ventegada. Com que no era possible redreçar-les del tot, li va semblar més prudent posar les puntales d’escaire.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

de debòa l’engròs