de cap de brot loc adj

Definició

De primera qualitat, excel·lent.

Té una prosa de cap de brot, realment finíssima.

És una marialluïsa de cap de brot, t’anirà molt bé per a fer l’aigua d’herbes que vols.

Etimologia de brot

Del gòtic brut, mateix significat, germà de l’alt-alemany antic broz, íd., mot emparentat amb l’alemany sprosse íd., anglès sprout ‘brotar’. Més mots de la mateixa família són brotada, rebrotar i brotonar.

Usos

 • Pere Gimferrer disposa de mil finestres. El seu viatge no cau pas dels núvols. Giri per on giri, la seva brúixola forada el fullatge. Joveníssim, és un poeta que ja no rodola. Té el mirall ben estampat. Empra una cinta d’amidar ben segura i posseeix una cultura literària de cap de brot amb compartiments múltiples. A la memòria hi ha el dipòsit central. Canta amb els mots una llarga llista de passatgers. El seu pensament és hospitalari. I tanmateix —com ningú més de les seves condicions insòlites— no deixa pas d’apuntar amb la sensibilitat a l’inconegut; vull dir que disposa de bones amarres, però que quan li convé trenca els cables més sòlids.

  Joan Brossa, «A trenc d’alba», pròleg al llibre Foc cec de Pere Gimferrer (Barcelona: Edicions 62, 1973)

Tema de la setmana

Joan Brossa (Barcelona 1919-1998): cent anys

Enllaços

Temes i etiquetes

3 comentaris a “de cap de brot”

 1. Maria Bruguera — Palafrugell

  Tenim a Palafrugell un mot molt nostre per designar “primeres” i és xeixa, assignat a un suro d’alta qualitat, se’n deriva l’expressió ser una xeixa aplicable a coses excepcionalment bones i a persones molt llestes i capaces.

  Respon
 2. Marcel Martí — Tarragona

  Curiós que la frase d’exemple del mot d’avui, “És una marialluïsa de cap de brot, t’anirà molt bé per a fer l’aigua d’herbes que vols”, al Twitter (https://twitter.com/rodamots/status/1085077561279942656) hagi quedat una mica tunejada en “És una marihuana de cap de brot, us anirà molt bé per a fer els porros que voleu”. Ja ho deia Bob Dylan fa més de 50 anys, “The Times They Are a-Changin’…”

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

casacatrau