córrer-la

Definició

Divertir-se, anar de festes, disbauxes, etc.

La nit de sant Joan van sortir a córrer-la.

Segons el Diccionari català valencià balear, a les Illes córrer-la també vol dir ‘passar tribulacions (malalties, persecucions, disgusts, perills)’. «Aquest hivern tots l’hem correguda», tots hem estat malalts. «Amb aquests infants tan malcriats, els pobres animals la corren». I, a l’Empordà (i potser també en altres bandes), ‘viure junts en bona harmonia, i especialment viure amistançats’.

Qui no la corre de jove, la corre de vell: es diu del jove que no va de festa o del major que hi va.

Usos

 • No, no era català, sinó alemany. I molt alemany. M’ho va explicar mentre sopàvem en un petit restaurant on la mestressa era una senyora del Poble-sec que feia unes insinuacions de paella força aprofitables. Un exhippy tocava esquitxades de cante jondo. N’havia après amb els gitanos del Sacromonte. Vam brindar amb xampany alemany i el vell em va dir que ara vivia en un asil, però que, de jove, l’havia correguda. L’home em parlava en un català perfecte, amb la fonètica d’entreguerres.

  Montserrat Roig, «En una petita ciutat alemanya», dins Un pensament de sal, un pessic de pebre (Barcelona: Edicions 62, 1992, reed. 2018)
 • Havia contret tots els vicis, tots els costums, pereses i necessitats fictícies que la riquesa sol dur en si. Ses relacions amb la gent més engomada de Barcelona l’empenyien a gastar, a figurar en totes les festes i festetes d’esport o de saló, a vestir, a jugar més o menys, més per entreteniment que per vici; a córrer-la amb les passavolants de teatre que eren invitades a beure una copa de xampany al prosceni del Liceu de què era soci. I seguint ullcluc per aquest dolç pendent, es trobava, ara, a trenta-sis, tan endarrerit i enjoncat a la voluntat d’aquella tia com el dia mateix d’haver abandonat les aules per sempre més.

  Narcís Oller, Pilar Prim (1906)

Tema de la setmana

Mots que (la) corren

Enllaços

L’escreix

Temes i etiquetes

2 comentaris a “córrer-la”

 1. Pilar Gispert-Sauch — Barcelona

  Us faig arribar com a afegitó una frase que deia la meva mare equivalent a la que heu posat (Qui no la corre de jove, la corre de vell), que és Qui no la corre de pollí, la corre de rossí.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

corrinyarcorredís -issa