companatge m

Definició

Vianda que es menja amb el pa o a més del pa.

No vull pa tot sol per berenar: doneu-me companatge.

Comprarem pa, beguda i companatge.

Etimologia

Del baix llatí companaticum, mateix significat, derivat de panis, ‘pa’. Més mots de la mateixa família són company (‘que comparteix el pa amb un altre o uns altres’), entrepà, panarra, panera i panoli.

Usos

 • Ells van trobar només una taula buida, una taula petita en un racó, la pitjor taula, i després d’una breu consulta a l’amo del bar, que segons Teodor Llorens no li diuen Nelo sinó Manuel, Nelo era son pare, Salvador acceptà la proposta de mitja barra de pa blanc, no de crosta cruixidora artificial sinó de crosta tendra natural, amb companatge de tonyina de conserva en oli, ceba trinxada i olives sense pinyol, quan havia entrat ell en un bar a fer-se un almorzar com aquell?

  Joan F. Mira, Purgatori (Barcelona: Proa, 2003), pàg. 84
 • A final de l’estiu del 1962 jo passava uns dies a París, després d’haver contribuït durant els mesos de juliol i agost a la producció industrial alemanya, sector d’acers especials. Al matí em rentava la cara en una font pública i començava el dia amb una baguette sense companatge. Deu ser que era molt jove, o que per a mi no s’havia acabat encara la postguerra econòmica i necessitava estalviar fins l’últim cèntim.

  Joan F. Mira, Déus i desastres (Barcelona: Proa, 2001), pàg. 107

Tema de la setmana

Joan F. Mira, 80 anys

Enllaços

Temes i etiquetes

3 comentaris a “companatge”

 1. Antoni Montesinos — Burjassot (Horta Nord)

  A molts llocs del País Valencià i almenys a l’Horta, se li diu companatge específicament al conjunt de queviures que solen comprar-se a la xarcuteria: pernil, pernil dolç, xoriço, salsitxó, llonganissa curada, llonganissa de pasqua…

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

cleptocràcias’ha acabat el cafetí!