Definició
Confitura de codony.
L’àvia cada any feia codonyat per donar i per vendre.
La pectina que contenen els codonys explica la consistència del codonyat.
Etimologia
De codony, del llatí vulgar cotōnĕum, alteració del grec kydṓnion [κυδώνιον], mateix significat.
Usos
Però, tot i l’exuberància dels horts i els fruiters a l’estiu, l’estació de la recol·lecció i conserva per excel·lència era la tardor, ja que eren molts els productes que aprofitàvem d’aquests mesos. Amb els codonys, sucre, una mica de vi blanc, aigua i una bona dosi de paciència, tot remenant al foc, es feia el codonyat, un producte molt apreciat que, a més, ens permetia conservar la fruita per assaborir-la durant molt de temps.
Josep Llopart Isart, Quan els carrers eren de terra (Ajuntament dels Hostalets de Pierola, 2015), pàg. 63Quan va entrar en casa, la mare, que l’esperava a la poltrona, s’havia adormit, però es va despertar en sentir la porta. Li havia guardat queradilles bullides i pèsols. Li havia portat un tros de codonyat que li havien donat al matí a la casa del senyor Leandre on rentava roba. Volia parlar, però com que se li havia trencat el son, esperant-la a la poltrona, no va saber encetar la conversa.
Isabel-Clara Simó, Júlia (Alzira: Bromera, 2003 [1983])
Tema de la setmana
Productes que trobem a les fires de sant Ponç
Per a la gent de Girona i província, una mica granada, el codonyat no és cap confitura sinó un licor que es fa, encara ara, amb el suc dels codonys. Servia i serveix pels mals de ventre de l’estiu.
Evidentment que es fa a la tardor i necessita molta paciència perquè s’han d’esprémer els codonys en cru.
Em sap greu que es perdin paraules tan nostres.
Ben cert Maria Pilar! El codenyat és un excel·lent licor que s’obté a partir del codony.
Quaranta dies a sol i serena es necessiten perquè reposi la barreja de l’aiguardent, el sucre i la fruita del codony.
Quan era joveneta, la meva àvia me’n donava un gotet quan em feia mal la panxa…, ara costa força de trobar, doncs abans s’elaborava a les cases particulars.
Maria Pilar i Maria Bruguera, bé se sap que del Gironès al Rosselló compartim gran part del vocabulari. A Elna també, el codonyat és la licor de codony i de la confitura en diem confitura de codony, tot simplement. Me recordi que la padrina feia el codonyat amb l’aiguardent de la cooperativa vitícola d’Elna que en dèiem tressís (tres – sis) perquè amb tres parts d’aquest alcohol i tres parts d’aigua es feien sis parts d’alcohol ordinari. I quan teniï mal de ventre anavi a pidolar una cullerada de codonyat (licor de codony) a la padrina.
Ara farà cosa de tres o quatre anys, vaig veure a internet que per a evitar confusions, de la licor de codony en diuen codonyac (amb una c), a la manera d’unes altres begudes alcohòliques com ara el conyac o l’armanyac.
Tinc família a Polònia i també fan un licor de codony, que és bastant fort.
El fan a casa. Pelen el codony i el posen en un pot de vidre amb alcohol de 96%; hi afegeixen mel o sucre i alguna espècie(clau…).El deixen macerar un parell de mesos; després, es filtra i posen el licor en ampolles. Aquestes encara hauran de reposar tres o quatre mesos més. El resultat és un licor agradable, però una mica fort.
Ma mare sempre ha dit codonyac de la confitura, no sé si deu ser dialectal, però en tot cas no és novetat que ja té una edat, hehe
Ratafia de codony:
http://cuinacinc.blogspot.com/2016/11/ratafia-de-codony.html