codonyat m

Definició

Confitura de codony.

L’àvia cada any feia codonyat per donar i per vendre.

La pectina que contenen els codonys explica la consistència del codonyat.

Etimologia

De codony, del llatí vulgar cotōnĕum, alteració del grec kydṓnion [κυδώνιον], mateix significat.

Usos

  • Però, tot i l’exuberància dels horts i els fruiters a l’estiu, l’estació de la recol·lecció i conserva per excel·lència era la tardor, ja que eren molts els productes que aprofitàvem d’aquests mesos. Amb els codonys, sucre, una mica de vi blanc, aigua i una bona dosi de paciència, tot remenant al foc, es feia el codonyat, un producte molt apreciat que, a més, ens permetia conservar la fruita per assaborir-la durant molt de temps.

    Josep Llopart Isart, Quan els carrers eren de terra (Ajuntament dels Hostalets de Pierola, 2015), pàg. 63
  • Quan va entrar en casa, la mare, que l’esperava a la poltrona, s’havia adormit, però es va despertar en sentir la porta. Li havia guardat queradilles bullides i pèsols. Li havia portat un tros de codonyat que li havien donat al matí a la casa del senyor Leandre on rentava roba. Volia parlar, però com que se li havia trencat el son, esperant-la a la poltrona, no va saber encetar la conversa.

    Isabel-Clara Simó, Júlia (Alzira: Bromera, 2003 [1983])

Tema de la setmana

Productes que trobem a les fires de sant Ponç

Enllaços

Temes i etiquetes

6 comentaris a “codonyat”

  1. Maria Pilar — Vilablareix, Gironès

    Per a la gent de Girona i província, una mica granada, el codonyat no és cap confitura sinó un licor que es fa, encara ara, amb el suc dels codonys. Servia i serveix pels mals de ventre de l’estiu.
    Evidentment que es fa a la tardor i necessita molta paciència perquè s’han d’esprémer els codonys en cru.
    Em sap greu que es perdin paraules tan nostres.

    Respon
    • Maria Bruguera — Palafrugell

      Ben cert Maria Pilar! El codenyat és un excel·lent licor que s’obté a partir del codony.
      Quaranta dies a sol i serena es necessiten perquè reposi la barreja de l’aiguardent, el sucre i la fruita del codony.
      Quan era joveneta, la meva àvia me’n donava un gotet quan em feia mal la panxa…, ara costa força de trobar, doncs abans s’elaborava a les cases particulars.

      Respon
      • Joan BOSCH — Elna (Rosselló)

        Maria Pilar i Maria Bruguera, bé se sap que del Gironès al Rosselló compartim gran part del vocabulari. A Elna també, el codonyat és la licor de codony i de la confitura en diem confitura de codony, tot simplement. Me recordi que la padrina feia el codonyat amb l’aiguardent de la cooperativa vitícola d’Elna que en dèiem tressís (tres – sis) perquè amb tres parts d’aquest alcohol i tres parts d’aigua es feien sis parts d’alcohol ordinari. I quan teniï mal de ventre anavi a pidolar una cullerada de codonyat (licor de codony) a la padrina.

        Ara farà cosa de tres o quatre anys, vaig veure a internet que per a evitar confusions, de la licor de codony en diuen codonyac (amb una c), a la manera d’unes altres begudes alcohòliques com ara el conyac o l’armanyac.

        Respon
  2. Vicenta Rambla Borràs — Barcelona

    Tinc família a Polònia i també fan un licor de codony, que és bastant fort.
    El fan a casa. Pelen el codony i el posen en un pot de vidre amb alcohol de 96%; hi afegeixen mel o sucre i alguna espècie(clau…).El deixen macerar un parell de mesos; després, es filtra i posen el licor en ampolles. Aquestes encara hauran de reposar tres o quatre mesos més. El resultat és un licor agradable, però una mica fort.

    Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

panfígolllepolia