Definició
Etimologia
De l’anglès klaxon (1910), marca registrada, nom de la firma nord-americana que fabricava aquesta botzina, inspirat en el grec klágxon, imperatiu aorist del verb klázo, ‘ressonar’.
Usos
No havia conduït gaire a la Indoxina. Em va costar, al començament, de familiaritzar-me amb la conducció dels algerins. Els europeus menaven un xic millor que els moros però no se solien parar als semàfors. El clàxon els servia d’apèndix a la veu. Els sentits de circulació seguien criteris inversemblants. Així, el Boulevard Saint-Säens i la Rue Michelet eren de direcció única. Tanmateix, els autobusos i els tramvies circulaven en les dues direccions.
Joan-Daniel Bezsonoff, La presonera d’Alger (Barcelona: Empúries, 2002), pàg. 37Al meu entendre, un dels encants més grans de la vida de poble és la percepció constant de la proximitat de la naturalesa. En les ciutats s’escolten altres sorolls: els motors, els cotxes, la ferralla dels tramvies, els clàxons i la fressa sorda del trepig de la gent sobre les voravies, els crits, a part del soroll que fan els wàters quan els veïns estiren la cadena.
Josep Pla, El carrer Estret (1951), dins Els pagesos (Barcelona: Destino, 1968), pàg. 565
Tema de la setmana
Encetem una setmana més una tongada de mots proposats per vosaltres mateixos, els subscriptors de ‘Cada dia un mot’. Podeu suggerir els mots que us abelleixin més… però recordeu que si els acompanyeu d’una citació bonica que n’il·lustri l’ús, sempre tindran més possibilitats d’aparèixer un dia o altre. El mot d’avui és un suggeriment de Martí Raga, de València, i és també derivat d’una marca comercial, com els que vèiem la setmana passada.