civet m

Definició

Guisat de llebre o d’una altra carn (generalment de caça), prèviament marinada, preparat amb vi negre, cebes, herbes aromàtiques i la sang del mateix animal.

El civet de senglar és un dels plats tradicionals de la Vall d’Aran.

Etimologia

Del francès civet, ‘plat adobat amb cebes’, derivat de cive (o civette o ciboule o ciboulette), ‘ceballot’ o ‘ceba tendra’, del llatí caepa, ‘ceba’.

Usos

  • El caràcter espanyol, en grandíssima part, és una forta i estranya barreja de visigot, d’alarb i de jueu, recuita —com en una mena de civet— amb una salsa negra i espessa, de fanatisme catòlic africà, no gens europeu.

    , 25 de setembre de 1946, dins Meditacions en el desert (Barcelona: Edicions 62, 1984), pàg. 46
  • Tenim un cuiner de primera, el Cisco; els seus guisats són altres tants poemes (i no precisament dels llorejats al «premi Folguera»). La seva especialitat, com ja ho era quan treballava al Majestic de Barcelona, és el civet de llebre; el vi ranci necessari el trobem, com l’altre vi, als cellers abandonats. Els dies que ens en fa exclamem: ¡que no vingui mai la pau si això és la guerra!

    carta a Esperança Figueres, 01.12.1937, dins Cartes a Màrius Torres (Barcelona: Club Editor, 2007), pàg. 334

Tema de la setmana

Manlleus del francès

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

panaavenir-se