Definició
Fusell lleuger amb què es poden disparar bales aïllades o bé ràfegues curtes.
Quan va fer el servei militar, va aprendre a fer servir el cetme.
Més informació sobre el CETME a la Viquipèdia.
Etimologia
Del castellà cetme, acrònim de Centro de Estudios Técnicos de Materiales Especiales, que és el nom del centre que fabrica aquestes armes i les subministrava a l’exèrcit espanyol.
Usos
No cal dir que pel que fa a la qüestió de les pistoles i les armes nosaltres només les hem vist al cinema. En quedar-nos orfes, vam tenir la sort de no haver de fer la mili, de manera que ni tan sols hem tingut mai entre les mans un d’aquells famosos cetmes que tenien vida pròpia i es disparaven sols.
Teresa Solana, Un crim imperfecte (Barcelona: Edicions 62, 2006), pàg. 15Si no sabies muntar i desmuntar el cetme amb els ulls tancats et quedaves el cap de setmana a rentar olles a la base. Res de pelar patates: rentar olles era igual d’inacabable però més fastigós. O sigui que et posaves el mocador als ulls, el fulard beix que duien els bultos, i vinga muntar i desmuntar.
Vicenç Pagès Jordà, La felicitat no és completa (Barcelona: Edicions 62, 2003)
Tema de la setmana
Acrònims
L’any 1970, quan vaig fer la mili, ens varen ensenyar que CETME volia dir Centro de Estudios Técnicos del MINISTERIO DEL EJÉRCITO.
Es veu que ara ja han reconegut que al ministerio no tenen ni estudiosos ni tècnics.
Gràcies!
Després de 54 anys de fer les milícies universitàries he après el significat del CETME!… poc vistós, però sempre curiós.
L’any 1965 no em van ensenyar el significat de la sigla CETME. Només ens van dir que era una arma que substituïa el fusell MÀUSER. Sortosament els joves d’avui ja no reben aquesta instrucció.
No reben aquesta instrucció i per això potser desconeixen les paraules. Màuser no són unes sigles sinó que és un epònim (com moltes altres armes de foc, que han rebut el nom de qui les va inventar: colt, remington, luger, kalàixnikov…):
http://rodamots.cat/mauser/